Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ



Με τη μελισσοκομία, οι σχέσεις μου είναι λίγες και περιορίζονται σε μια εξ’ αποστάσεως παρατήρηση του γλυκύτατου κόσμου της αλλά όταν μου δίνεται η ευκαιρία προσπαθώ να τον πλησιάσω όσο μπορώ, αψηφώντας πολλές φορές και τα αγκάθια που γύρω τους πετάνε οι μέλισσες ή τα κεντριά που αυτές διαθέτουν για την άμυνά τους.  



Έτσι έγινε και νωρίς χθες το πρωί στις Ράχες Τυμφρηστού όπου περίμενα να περάσουν δυο φίλοι από τη Βράχα Ευρυτανίας να με πάρουν με το αυτοκίνητό τους να πάμε στη Δομνίστα και μη έχοντας άλλο τι να κάνω, άρχισα να παρατηρώ τις μέλισσες που μουδιασμένες ακόμη από τη βραδυνή υγρασία άρχισαν να πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι των αγριόχορτων αναζητώντας χυμούς. Στα μέσα του Αυγούστου βέβαια που η καρποφορία έχει φτάσει πλέον στη φάση της ωρίμανσης, τα λουλούδια είναι ελάχιστα και τα μόνα που συνεχίζουν να προσφέρουν χυμούς στις μέλισσες και τα άλλα έντομα είναι των αγκαθιών – κάθε λογής αγκαθιών που από τη φύση τους διατηρούν ακόμη μια ικμάδα, πλημμυρίζουν τον τόπο και σίγουρα έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πλάση.

Τις έβλεπα λοιπόν να πετάνε από αγκάθι σε αγκάθι και να χώνονται μέσα στα λουλούδια τους ενώ εκεί που υπήρχε μεγάλος συνωστισμός ήταν στα κεφάλια των γαϊδουράγκαθων και να ρουφάνε χυμούς και να μαζεύουν γύρη γύρω από τα άκρα τους. Οι κινήσεις τους είχαν μια βιασύνη που έχει να κάνει με την αίσθηση ότι και με τα λουλούδια των αγκαθιών κλείνει ο φετινός κύκλος ανθοφορίας και από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα και η περίοδος της νηστείας για τον κόσμο τους μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Βιαστικές λοιπόν οι μέλισσες έμειναν λίγο πάνω στα λουλούδια που ήταν ανάμεσα στα αγκάθια και εξαφανίζονταν αμέσως για να αδειάσουν τον πολύτιμο τρύγο τους από τους χυμούς των αγκαθιών στην κυψέλη και να ξανάρθουν, να ρουφήξουν μέχρι να στεγνώσουν όλα τα λουλούδια από τα αγριόχορτα και τα αγκάθια όλου του βουνού.




Δεν γνωρίζω τι μέλι μπορούν να κάνουν οι μέλισσες από τους χυμούς των ξερών αγριόχορτων και των αγκαθιών αλλά πιστεύω πως σίγουρα η γεύση του θα έχει κάτι από Αύγουστο και βαθύ καλοκαίρι…   

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 12082017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου