Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΑΓΝΑΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΤΟΥΝΟ

Στη φωτογραφία, ένα τόξο κορυφών από τα Λακώματα (αριστερά) ως την Ψηλόραχη (δεξιά). 

Πήραμε, κυριολεκτικά, χθες τα βουνά! Με οδηγό τον Πάνο Μάνδαλο στο αυτοκίνητο του Αχιλλέα Μασούρα και τον ίδιο στην πίσω θέση, πήγαμε στο Παλιοκάτουνο, την όμορφη, κλειστή, κατάφυτη κοιλάδα του Πλατανιά όπου Κεδριώτες, Πρασιώτες, αλλά κυρίως Προδρομίτες έγραψαν και ορισμένοι γράφουν ακόμη, σελίδες από έπος της επιβίωσης με την κτηνοτροφία στα βουνά του Απεράντιου όπως λέγονται τα δυτικά Άγραφα.

Ανεβήκαμε ως τη μέση σχεδόν της πλαγιάς Βρυτσούλια που σκεπάζει το Παλαιοκάτουνο, στο Ψιμοχώραφο, όπου έχει μαντριά ο Πάνος  να αγναντέψουμε το τόξο των κορυφών που στεφανώνουν τον τόπο και ήμασταν τυχεροί. καθώς η μέρα ήταν εξαιρετικά καθαρή και μπορέσαμε να δούμε λεπτομέρειες που τις έκαναν ομορφότερες τα χρώματα που αρχίζει και δίνει το φθινόπωρο στην πλάση και σε αυτόν τον υπέροχο τόπο ήταν έντονα.

Στόχος μας, εκτός από την απόλαυση της ωραίας ημέρας στα βουνά ήταν να σημειώσουμε στο χάρτη της μικρής πατρίδας που λέγεται Πρόδρομος και για την οποία ετοιμάζουμε μια ωραία έκδοση, τα σημεία εκείνα όπου οι πρόγονοι των σημερινών Προδρομιτών  έδωσαν τον αγώνα της ζωής σε χρόνους δύσκολους και κατάφεραν να δημιουργήσουν ιδιαίτερες ομάδες συμβίωσης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που διέθετε ο Τόπος τους.

Ο Αχιλλέας Μασούρας αριστερά, και ο Πάνος Μάνδαλος.  
Η έκδοση οδεύει προς την ολοκλήρωσή τους και ελπίζουμε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμη να την απολαύσουμε και να διδαχθούμε από τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να ημερώσουν με την παρουσία τους και τα κοπάδια τους τον Τόπο, που βουβός σήμερα μελαγχολεί καθώς ο χρόνος και οι καιροί σβήνουν τα σημάδια που άφησαν πίσω τους και είναι ανεπανάληπτα…


ΚΕΔΡΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, 11102017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου