Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΑΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΑ... ΨΙΛΑ!



Στον τοίχο του σταθμού του ΗΣΑΠ στον Άγιο Νικόλαο ένα απλό μαρμάρινο εικονισματάκι αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής που εξυπηρετούνται από τον Ηλεκτρικό και φαντάζομαι πως αρκετοί θα ήταν αυτοί που καμιά φορά του άναβαν το καντηλάκι ή και γιατί όχι, να έριχναν σε αυτό και κανένα ψιλό γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάποιοι θα έμπαιναν στον πειρασμό να τα αρπάξουν.

Τα λέω αυτά γιατί εγώ είμαι φρέσκος στην περιοχή και δεν το είχα προσέξει. Μόλις προχθές το μεσημέρι το είδα σπασμένο και μου κίνησε το ενδιαφέρον αλλά ποιον να ρωτούσα σε ποιον άγιο είναι αφιερωμένο; Φυσικά ούτε λόγος ποιος το έφτιαξε και για ποιο λόγο γιατί όλα αυτά τα μικρά μνημεία της πίστης δεν φυτρώνουν έτσι από μόνα τους πουθενά και συνήθως κάποια ιδιαίτερη ανθρώπινη ιστορία ή καημός τα θεμελιώνει.

Κανένας εκεί γύρω εκείνη τη στιγμή δεν μου έδειχνε ότι ήταν ντόπιος ή έστω  να δραστηριοποιείται κάποια χρόνια σε ένα από τα καταστήματα σε εκείνο το σημείο που σβήνει στις γραμμές του Ηλεκτρικού η Μιχαήλ Βόδα. Όλοι καινούργιοι και με άλλα πράγματα στο μυαλό τους αλλά πιστεύω πως κάποιοι απ’ αυτούς το είδαν σπασμένο και εξέφρασαν την ίδια με μένα απορία: Πως τους ήρθε και ποιοι το έσπασαν;

Το πλέον βέβαιο γι’ αυτόν τον μικρό βανδαλισμό –ιεροσυλία θα το πουν ορισμένοι- είναι η κλοπή. Ναι η κλοπή γιατί μπορεί να είναι οι καιροί να μας έχουν όλους στριμώξει αλλά κάποιοι άνθρωποι συμπολίτες μας συνηθίζουν να ρίχνουν σε αυτά τα εικονισματάκια που υπάρχουν στην πόλη τίποτα  ψιλά τηρώντας έτσι μια αρχαία συνήθεια για να ανακουφίζονται του κόσμου οι πλάνητες και οι οδοιπόροι. Θεωρώντας λοιπόν οι άγνωστοι δράστες ότι στο εσωτερικό του υπάρχει μέγας πλούτος το έσπασαν για να τον αρπάξουν και το άφησαν έτσι να χάσκει και να δημιουργεί ποικίλες απορίες στους περαστικούς.


Είπαμε, είμαι καινούργιος στη γειτονιά και τώρα μαθαίνω τα δικά της αλλά είμαι βέβαιος πως κι άλλοι το είδαν σπασμένο το εικονισματάκι, έχει ανοίξει διάλογος για την αποκατάστασή του και όλο και κάποιος θα βρεθεί να το ξαναφτιάξει με τον κίνδυνο βέβαια να το ξανακάνουν κομμάτια για τα ψιλά που πιστεύουν ότι έχει μέσα…

ΑΘΗΝΑ, 04112017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου