Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΦΟΝΤΥΛΙΤΗ



Ο Ασφοντυλίτης είναι ένας οικισμός της Αμοργού που χάρη στην απομόνωσή του παρέμεινε άθικτος και ακέραιος μέχρι τις ημέρες μας και το κυριότερο, σε αυτόν δραστηριοποιούνται ακόμη λίγοι άνθρωποι και ο τρόπος της ζωής τους ελάχιστα διαφέρει απ’ αυτόν των προγόνων τους. Εγώ τον γνώρισα, τον περπάτησα και στάθηκα σε αυτά που έβλεπα και έκανα πριν από λίγα χρόνια ένα βιβλίο για τον Μιχάλη Ρούσο ο οποίος μας άφησε δεκάδες, στις πέτρες του οικισμού κεντημένες φιγούρες και παραστάσεις.

Τώρα ήρθε η πολυτάλαντη Εύη Γεροκώστα και με τον τρόπο της έπιασε τα αόρατα, άκουσε αυτά που συζητούν τις νύχτες στον Ασφοντυλίτη τα πνεύματα των Κυκλαδιτών στις αυλές των παρατημένων σπιτιών και δίπλα στα πηγάδια και έπλασε ένα παραμύθι για εκείνον τον άνθρωπο ο οποίος δεν είχε πόδια να περπατήσει αλλά με ένα σφυράκι στα χέρια σέρνονταν ανάμεσα στους τοίχους και στις μάντρες, διάλεγε μια πέτρα και πάνω της κεντούσε της ζωής που περνούσε και της φαντασίας του σκηνές που σήμερα τις βλέπουμε σκόρπιες μέσα στον οικισμό και σε άλλα σημεία τριγύρω και θαυμάζουμε την τέχνη του.


Αυτό το βιβλίο της Εύης Γεροκώστα με τίτλο «Ασφοντυλίτης» (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) και του οποίου την εικονογράφιση έκανε ο Κώστας Μαρκόπουλος θα καλωσορίσουμε αύριο στις 7 το απόγευμα στο «Σχολείο Παιχνιδιού» (Ήβης 23) Ψυρρή. Θα μιλήσουμε: η Μαντώ Κουραντζή, θεατροπαιδαγωγός, ειδική σε θέματα αισθητικής αγωγής, ο Κωστής Γκιμοσούλης, ποιητής και πεζογράφος, εγώ ως περιπατητής της Αμοργού ενώ η συγγραφέας και η Μάτα Κούρτη θα αφηγηθούν την ιστορία με λέξεις, τραγούδια και ήχους.  

ΑΘΗΝΑ, 11122017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου