Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΓΚΡΕΜΩΝ ΤΗΣ ΤΥΜΦΗΣ




O μονόκερος Επαμεινώνδας, διαβάζουμε στο χρονολόγιο του ακούραστου Χαρητάκη Παπαϊωάννου, είναι το γηραιότερο αγριόγιδο στην Τύμφη. Οι πληροφορίες που μας μεταφέρει με αυτή τη φωτογραφία η οποία δημοσιεύτηκε στο Balkan Chamois Society ο Χαρητάκης, ο άνθρωπος που είναι αφιερωμένος στα βουνά της Ηπείρου είναι ασφαλώς ενδιαφέρουσες όσον αφορά την επιστήμη και τα αποτελέσματα της προστασίας αυτού του μοναδικού και διαρκώς απειλούμενου είδους της ελληνικής πανίδας αλλά παράλληλα αποτελούν και μια πρόκληση για τον στοχασμό αναφορικά με την παρουσία και την επιβίωση αυτού του ζώου που συμπληρώνει την ομορφιά των βουνών του Ζαγορίου.

Βλέποντας τον γηραιό Επαμεινώνδα, μπορούμε να αναλογιστούμε πως τούτο το όμορφο πλάσμα της Τύμφης με εμφανείς τις συνέπειες των φοβερών αγώνων του τα περασμένα χρόνια με ένα σωρό άλλα αρσενικά για τη διεκδίκηση των θηλυκών, είναι αναμφισβήτητα και ο γενάρχης του κοπαδιού και έτσι πρέπει να τιμάται από όλους. Επί πλέον, τα χρόνια που έχει ζήσει, το πολύ είκοσι, ήταν χρόνια κρίσιμα για τους πληθυσμούς του αγριόγιδου, αυτός έχει βιώσει ένα σωρό κινδύνους από λαθροθήρες κυρίως οι οποίοι αν και γνωρίζουν πως είναι απειλούμενο είδος, τόσο περισσότερο αρπακτικοί γίνονται με τα αγριόγιδα. Όλα τα χρόνια του ο Επαμεινώνδας απ’ αυτούς κινδύνευε  κι δεν ήξερε κάθε μονοπάτι στα βράχια ή τρύπα στις πλαγιές του βουνού σήμερα δεν θα τον θυμόνταν κανένας.

Ο Επαμεινώνδας επέζησε και σήμερα είναι ο αληθινός άρχοντας που μεταφέρει τις πληροφορίες αναφορικά με το είδος του αλλά και από την άλλη, την πείρα του σε πολλές γενιές αγριόγιδων στην Τύμφη για να μπορέσουν να είναι αυτά ένα στολίδι της!   

ΑΘΗΝΑ, 11032018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου