Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΕΣ




Μια σπάνια μουσική βραδιά ζήσαμε χθες το βράδυ, προσκεκλημένοι από το Σύλλογο Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι» στο χώρο «Διέλευσις» στην Κυψέλη και απολαύσαμε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με τον τίτλο «Βουνά του Βοριά, λιμάνια του Νότου» όπου με εξαιρετικό τρόπο η κλασική μουσική συνομίλησε με την παραδοσιακή όλου του κόσμου.

Ήμασταν πολλοί οι συμπατριώτες και οι φίλοι που βρεθήκαμε εκεί και απολαύσαμε τους μουσικούς   Λουμινίτα Μακαβέι, Σταύρο Παργινό και τον Ευρυτάνα πιανίστα Μάρκο Κώτσια που ετοίμασαν ένα πρόγραμμα φτιαγμένο ειδικά για το Σύλλογο. Δημοτικά, τσάμικα και ηπειρώτικα, του δικού μας Νίκου Σκαλκώτα, σμυρνέικα που μετέγραψε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης,  τραγούδια των χωριών της Νορβηγίας του Γκριγκ, σκοποί που αντηχούσαν στα βουνά της Ρουμανίας πριν ο Μπέλα Μπάρτοκ τους μεταπλάσει σε αριστουργήματα της κλασικής μουσικής, ισπανικά παραδοσιακά τραγούδια του Mανουέλ ΝτεΦάλλια κ.α. Το μουσικό ταξίδι μας τέλειωσε στα μακρινά λιμάνια του αμερικανικού νότου όπου ο ιδιοφυής Άστορ Πιατσόλα πήρε τους παθιασμένους ρυθμούς του «ταπεινού» τάγκο και τους έβαλε στα μέγαρα της μουσικής ανά τον πλανήτη. Οι «τέσσερις εποχές στο Buenos Aires» είναι ένα από τα κορυφαία του έργα: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας, κατά τις «τέσσερις εποχές» του Antonio Vivaldi. Μόνο που εδώ πρωταγωνιστεί η θάλασσα και οι θαλασσινοί. Ή, όπως θα το έθετε ο ίδιος: «το λιμάνι και οι λιμανίσιοι».

Η ωραία πρωτοβουλία ανήκε στην Πρόεδρο του Συλλόγου Μαρία Παπαϊωάννου και στα μέλη του Δ.Σ. και όπως απ’ όλους ειπώθηκε πρέπει να επαναληφθεί καθώς αυτή η ωραία συνάντηση και η γνωριμία με τους εξαίρετους μουσικούς και ιδιαίτερα με τον Μάρκο Κώτσια που κατάγεται από την Βελαώρα, ανοίγει νέους δρόμους για όλους μας.

ΑΘΗΝΑ, 11032018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου