Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Το χορευτικό των μικρών παιδιών άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Είναι η περίοδος, ακόμα, που σε όλη την επικράτεια γίνονται οι λεγόμενοι χοροί ή χοροεσπερίδες παλιότερα, στις οποίες, κοινότητες, ομάδες και ποικίλα άλλα σύνολα ανθρώπων δια της συναθροίσεως, γίνεται η ανανέωση της σχέσης μεταξύ των μελών, προβάλλεται το έργο της χρονιάς που πέρασε και μπαίνουν στόχοι για την καινούργια.






Πάνω κάτω έτσι γίνεται κάθε χρόνο και με αυτές τις εκδηλώσεις στις οποίες πολύ λίγες ξεχωρίζουν, κυρίως λόγω της δραστηριότητας των μελών που τις διοργανώνουν και του σκοπού που υπηρετούν. Μια απ’ αυτές είναι και ο ετήσιος χορός του Λαογραφικού Ομίλου Καραγκούνα Καρδίτσας στον οποίο συμμετείχαμε και απολαύσαμε προχθές το Σάββατο που μας πέρασε στην Καρδίτσα, στο κέντρο εκδηλώσεων «Έπαυλη», δεκάδες φίλοι από την Καρδίτσα και άλλα μέρη.   








Ο λόγος που ξεχωρίζει ο χορός της Καραγκούνας είναι η αγάπη που έχουν τα μέλη του, γυναίκες και άντρες προς τα στοιχεία του καραγκούνικου πολιτισμού, η διατήρησή τους και η προβολή τους τόσο στην Καρδίτσα και την ευρύτερη περιοχή της αλλά και στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα έργο που έχει ξεκινήσει πριν από έξι δεκαετίες από την Μαίρη Πόπωπα Θεολόγη και η οποία με όλες τις δυνάμεις της τον συνεχίζει και σήμερα ενώ γύρω της έχουν συσπειρωθεί πολλές γυναίκες και άνδρες που αγαπούν την παράδοση του τόπου τους και όλης της Ελλάδας. Έτσι προχθές, στην ωραία εκδήλωση χαρήκαμε χορούς από πολλές περιοχές που χόρεψαν γυναίκες, άνδρες και παιδιά ντυμένες με αυθεντικές παραδοσιακές στολές ή πιστά αντίγραφα και χειροκροτήθηκαν απ’ όλους.






Έτσι γίνεται κάθε χρόνο και σε κάθε τέτοιο χορό διαπιστώνεται η καλλιέργεια του έργου της Καραγκούνας το οποίο μέσω της σκυτάλης που παίρνει η μια γενιά από την άλλη, στην τέχνη όχι μόνο του χορού  καθώς τούτο είναι προφανές, συνδέεται και με πλήθος άλλων στοιχείων που το συνοδεύουν και του δίνουν το κύρος αυτής της ωραίας προσπάθειας.




Και του χρόνου σε όλες κι όλους που συμμετέχουν στην ωραία «Καραγκούνα»!

ΑΘΗΝΑ, 06032018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου